Intentie

Waarom doe je yoga? Dit heb je jezelf misschien nooit afgevraagd, maar toch is er wél iets waardoor je graag yoga wil doen.
Wat is dat dan?

Er zijn op deze vraag in principe geen foute antwoorden. Alles wat er voor zorgt dat jij op je matje yoga gaat doen, is goed. Maar meer begrip van wat jou nu eigenlijk drijft om yoga te beoefenen, helpt je om je doel/intentie te bepalen en je aandacht daarbij te houden.
Door tijdens je yogabeoefening steeds je intentie in gedachten te houden, vergroot je de kans op het daadwerkelijk bereiken van je doel.

Misschien is het je intentie om een goede gezondheid te krijgen of te behouden. Denk tijdens het oefenen dan steeds aan je gezondheidstoestand en voel de helende energie door je lichaam stromen. Je zal sneller helen als je steeds deze intentie voor ogen houdt.

Andere intenties kunnen zijn: het lichaam versterken of mobiliteit verbeteren. Misschien zit je in een hectische tijd en zou je wat rustiger aan moeten doen. Je intentie kan dan zijn: balans. Weer anderen zien de yoga als onderdeel van meditatie of gewoon omdat ze zich na afloop beter voelen. Allemaal goede redenen om yoga te doen.

We kunnen een intentie zetten ten gunste van onszelf maar je kunt ook voor iemand anders een intentie zetten. Net zoals een gebed al eeuwenlang wordt gebruikt om (de vruchten van) onze inspanningen ten gunste te laten komen van iets dat groter is dan onszelf. In de Yoga Sutra wordt dit aangeduid met ishvara-pranidhana: overgave aan het grotere geheel. Aan het begin van je yoga beoefening denk je aan iets of iemand die op dit moment hulp nodig heeft.

Nog een mooie houding of intentie is: dankbaarheid. Tijdens de yoga denk je aan iets of iemand waar je dankbaar voor bent. Een fijn en vol gevoel van dankbaarheid laat weinig ruimte over voor minder positieve gedachten.

Namasté
Marjan

vrij vertaald uit: The complete guide to Yin yoga philosophy + practice
by Bernie Clark

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Yoga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *